Skyhöga hyror stoppade nästan skolflytt

Flera som har varit intresserade av att hyra lokaler på P18 har hoppat av på grund av för höga hyror. Bland dessa finns Gotlands idrottsförbund, som ville hyra en del av lokalerna i gamla Sjukan.
In i det huset ville också Gotlands Montessoriskola i kvarteret Riggen och Montessoriförskolan i Liljehornska huset vid Strandgatan. Men förskolan drog öronen åt sig och tackade nej. Det gjorde också Montessoriskolan till de första erbjudandena.

Men där kan det nu finnas en lösning på gång. Fastighetsbolaget Vasallen diskuterar nu ett annat mindre rött trähus i två plan för Montessoriskolans del.
- Under den senaste månaden har samarbetet gått bra och vi har fått en ursäkt för den behandling vi har fått utstå tidigare. Det första erbjudandet vi fick gällde en lokalyta på 1200 kvadratmeter och med ett kvadratmeterpris inklusive moms på 1 625 kronor. Det vill säga närmare två miljoner kronor om året! Det sa vi nej till, säger Tina Örnberg, rektor för Gotlands Montessoriskola.


Drog öronen åt sig
Dessutom hoppade då förskolan vid Strandgatan av. Man drog öronen åt sig då man fick höra om hyror som låg långt över vad man i dag betalar i innerstan. Därefter skickade Tina Örnberg på Montessoriskolan ett långt mejl där hon i väl valda ordalag talade om vad hon tyckte. Detta ledde till ett nytt bud som inklusive moms löd på 1 250-1 562 kronor kvadratmetern. Ett prisspann där det alltså varierade med 25 procent i pris mellan lägsta och högsta nivån.
I november tackade rektor Tina Örnberg nej. I slutet av januari ringde hon och sökte Vasallens fastighetschef på P18, Fredrik Pettersson, men lyckades inte få någon kontakt. En månad senare däremot kunde kontakten återupptas.
- Nu går vi hela vägen och begär in en skriftlig offert. Vi hoppas att det här ska lösa sig så att vi i början på nästa år eller senast till sommaren 2007 kan flytta till P 18. Det handlar då om att få plats för fyra klassrum samt grupprum och det rör sig om cirka 600 kvadratmeter. Men vad det kommer att kosta vet vi inte ännu, säger Tina Örnberg.


Höna av en fjäder
- Ibland kan det bli en höna av en fjäder, säger Fredrik Pettersson om det som har varit och anser att man nu ska kunna komma överens. Men att det krävs en del ombyggnader för att göra om en tidigare utbildningslokal på P18 till att passa för Montessoriskolan. Eftersom huset är i två plan behövs exempelvis en hiss och utanför huset behöver man göra i ordning skolgård för eleverna.
- Att kunna flytta in där i början av 2007 eller sommaren nästa år tror jag är en realistisk nivå för Montessoriskolan, säger Fredrik Pettersson.
För Montessoriskolan är det en nödvändighet att hitta nya lokaler. Till höstterminen 2007 ska man ha fyra klasser och utöka med årskurs nio. De nuvarande i kvarteret Riggen på 390 kvadratmeter är för små. F.n. hyr man också in sig i f.d. postkontoret på Gråbo. Men i det huset ska det så småningom bli lokaler för vårdcentralen medan folktandvården flyttas därifrån.

Kjell Guy

Publicerat i Gotlands Allehanda 2006-03-29