Skogen ger sig ut i skolorna
Edvin Steen som går i Montessori-skolan på Gråbo var en av eleverna som drack barrläsk i dag, när en ny utbildningsplattform för skolorna invigdes i skogen söder om Visby.
— Skogen betyder så mycket för människorna, sa Charlotta Kabo i dag när hon tillsammans med en ung elev på Montessori-skolan - Isabella Klostermann - invigde den nya skogsvagn som skolorna får låna.

— Det är bara barnen som är viktigare än skogen för oss.
Det är för att kombinera de här två viktiga delarna i livet - barnen och skogen - som länsstyrelsens skogs- och lantbruks-enhet tillsammans med Visby stift och Liljewalchska skogsfonden skapar en plats där lärare kan ta med sig eleverna ut i skolan.
— Någon brist på platser att ha den här skogliga undervisningen i - det är det inte, säger Göran Allard som är jägmästare vid Visby stift.

— Vi har så mycket glädje av att barnen och andra människor använder skogen för fritid och nytta, så vi ställer gärna upp med mark för sådana här saker.

Att undervisa om skogen i skolan är inget ovanligt. Nu skapas i en skogsarbetarfutt ett slags laboratorium, med utbildnings-material och skogsverktyg. Sågar, yxor, tändstickor och sådant som behövs för att tända en brasa. Här finns också en liten särskild "burk" att elda i för att få fram tjära.
Invigningen i dag skedde med hjälp av en mycket uppskattad dryck — men med lite läskig färg och läskigt innehåll. En grön läskedryck med tallbarr. Hade myrorna varit vakna hade nog Ingvar Hansson och Kjell Eriksson från skogs- och lantbruksenheten haft med sådana också. Nu blev det hallontårta i stället för myrstack.

Från skolan är det Christer Håkansson som håller i utvecklingsarbetet. Han har varit med och utarbetat pärmar till lärare och det finns också en särskild utbildningsstig som är anpassad till pärmen — eller tvärtom.
— Vi kommer att vara här i skogen i Djuplunda tre dagar denna vecka, säger Görel Almgren — lärare i vid Montessoriskolan som har en hel del sjå med att visa eleverna hur man gör olika saker i skogen — och inte minst hur man uppträder i skogen.

— Vi kommer att ha den här utbildningsplatsen även en vecka i mars.

— Meningen är att skolorna skall få boka in vagnen en vecka och ha temavecka i skogen, säger Christer Håkansson.
Som utropstecken i skogen är barnen från dagis — här med sin "fröken" Marie Söderberg. Den nya utbildningsplatsen kan användas av förskolan såväl som grundskolan.

Av: Björn Smitterberg
-------------------------------------------------------------
Ansvarig utgivare: Björn Smitterberg
Gotländska Nyheterna - Gotlandska
Hamnplan 1
62157 Visby
Tel: 0498 - 24 76 80
Fax: 0498 - 29 09 25
Mobil: 070 - 328 6071
Epost: redaktion@gotlandska.com